Nytt forskningsprosjekt i samarbeid med SINTEF Digital!
2020 har definitivt vist oss at digitale støtteverktøy kan spille en viktig rolle i å skape en bedre og mer robust helsetjeneste. Under Covid-19 måtte helsetjenesten begrense sitt fysiske tjenestetilbud, men kunne gjennom digitale verktøy som Helseoversikt allikevel tilby kursopplegg og veiledning for gravide. Nå har Helseoversikt fått tildelt midler fra Regionale forskningsfond Oslo til å forske på hvordan digitale verktøy best kan benyttes som supplement til tradisjonelle helsetjenester på en mer permanent basis.
Helsekompetanse som politisk fokusområde
“Regjeringen og Helsedirektoratet ønsker et økt fokus på å forbedre helsekompetansen i befolkningen, men peker samtidig på behovet for mer forskning innenfor fagområdet (1). Vi er stolte av kunne bidra til at gravide og foreldre gjennom dette forskningsprosjektet vil få et enda bedre tilbud i en svært viktig og sårbar fase av livet”, sier daglig leder Peter Gulliksen i Helseoversikt.
Forskning viser at økt helsekompetanse i befolkning bidrar til forbedret folkehelse og reduserte samfunnskostnader (2). Helsetjenesten arbeider aktivt med forebyggende helsearbeid, men allikevel viser forskning at store deler av befolkningen har for lav helsekompetanse (1, 3). Digitale verktøy som mobiltelefonapper har vist å ha et stort potensiale for å tilby effektive e-helsetjenester. I sammenligning med andre type intervensjoner har apper den fordelen at de kan tilby interaktive helsetjenester skreddersydd til brukernes nivå (4). “Vi ser derfor frem til å utvikle kunnskap om behov for digitale verktøy som supplement til tradisjonelle helsetjenester gjennom svangerskapet og avklare forskningsutfordringer som må undersøkes nærmere”, sier Seniorforsker Tone Øderud i SINTEF Digital.
Om prosjektet
Helseoversikt AS og SINTEF samarbeider om å gjennomføre forprosjektet “Digital Helseveiledning for Gravide”. Prosjektets visjon er å bidra til økt kvalitet i svangerskapsomsorgen ved å ta i bruk digitale verktøy for å bedre gravides helsekompetanse og forenkle dialogen mellom gravide og helsetjenesten. Forprosjektet skal fremskaffe kunnskap om gravides behov for helseinformasjon og helsepersonells og gravides krav til teknologiske løsninger. Dette skal videre legge grunnlaget for nye innovative løsninger for digital helseveiledning og oppfølging med referanse til myndighetens ønske om å skape pasientens/ brukerens helsetjeneste for gravide.
Om Helseoversikt
Helseoversikt ble startet med et mål om å forbedre folkehelsen gjennom økt helsekompetanse. Kun halvannet år etter at løsningen ble lansert er allerede 80 kommuner registrerte brukere av Helseoversikt, som brukes til å forbedre svangerskaps- og helsestasjonstjenesten 0-5 år.
Om SINTEF Digital
SINTEF Digital driver forskning og innovasjon innen digitale teknologier og teknologiorienterte samfunnsfag. SINTEFs flerfaglige kunnskapsbase benyttes på tvers av bransjer og forskerne hjelper kundene med å utnytte mulighetene som skapes gjennom digitalisering.
Referanser:
Helse- og omsorgsdepartementet. Strategi for å øke helsekompetansen i befolkningen 2019-2023. 2019.
Rasu RS, Bawa WA, Suminski R, Snella K, Warady B. Health Literacy Impact on National Healthcare Utilization and Expenditure. Int J Health Policy Manag. 2015;4(11):747-55.
Eichler K, Wieser S, Brugger U. The costs of limited health literacy: a systematic review. Int J Public Health. 2009;54(5):313-24.
Kim H, Xie B. Health literacy in the eHealth era: A systematic review of the literature. Patient Educ Couns. 2017;100(6):1073-82