Sanitetskvinnene feirer 125 år - se gaven til gravide hos Helseoversikt!

 

Vår gode samarbeidspartner Norske Kvinners Sanitetsforening fyller 125 år i 2021. Vi i Helseoversikt gratulerer! Sanitetskvinnene vil benytte jubileumsåret til å markere at de sto for oppbygging av helsestasjonene i Norge og løfte kvinner som føder i jubileumsåret.

Gaven til deg som venter barn i jubileumsåret er en ny digital serie med samtaler om forskning rundt graviditet og barseltid. Denne digitale serien vil være tilgjengelig i appen Helseoversikt, samme sted hvor du alltid finner viktig og riktig informasjon for en trygg graviditets- og småbarnsfase.

Lansering på kvinnedagen 8. mars

Den 8. mars klokken 10.00 vil vi lansere «Svanger». I en direktesending på internett vil to forskere, helsedirektør Bjørn Guldvog og småbarnsfaren Harald Eia delta. De vil samtale rundt viktigheten av forskning på kvinners helse rundt svangerskap og barseltid. Samtalen vil bli ledet av N.K.S. generalsekretær Grete Herlofson.

Her finner du sendingen:


Kommende episoder - tilgjengelig i appen Helseoversikt!

Disse vil bli lagt ut etter hvert som de lanseres her hos Helseoversikt. Last ned Helseoversikt om du allerede ikke har gjort det - her finner du viktig og riktig informasjon gjennom svangerskapet og småbarnsfasen samlet på ett sted!

1. Hvordan forebygge barseldepresjon

Forsker Silje Marie Haga / gjest Selda Ekiz. Haga har en PhD i psykologi og er forsker for Seksjon for sped- og småbarn ved RBUP, Helseregion Øst og Sør.

2. Utfordringer ved amming

Helsesykepleier Elisabeth Tufte / gjest Silje Norendal. Tufte er helsesykepleier ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, og ansatt ved Nyfødtintensiv avdeling, Oslo universitetssykehus. Hun har deltatt i utviklingen av ”Ammekyndig helsestasjon” og forskning av effekten på denne.

3. Spiseforstyrrelser i svangerskap og barsel

Forsker Bente Sommerfeldt / gjest Sandra Lyng. Sommerfeldt er spesialist i klinisk psykologi og faglig direktør ved Villa Sult. Sommerfeldt er PhD stipendiat og tar doktorgrad på tema hun har kalt «mammakroppene», for å fylle kunnskapshull omkring spiseforstyrrelser under graviditet og barsel.

4. Kvinnekroppen før og etter fødsel

Lektor Kari Løvendal Mogstad / gjest Selda Ekiz. Mogstad er fastlege og spesialist i allmennmedisin. Hun er universitetslektor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU. Mogstad er leder av faggruppen for svangerskap og barns helse i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

5. Hvordan gi små barn variert kosthold

Forskere Sissel H. Helland og Nina C. Øverby / gjest Harald Eia Helland er førsteamanuensis på Institutt for ernæring og folkehelse, Universitetet i Agder. Hun er bl.a. fagkoordinator for fordypning i mat og måltid i barnehagelærerutdanningen. Øverby er professor i samfunnsernæring ved Institutt for ernæring og folkehelse, Universitetet i Agder. Hun leder forskningssenteret «Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv».

6. Bruk av legemidler i svangerskap og barsel

Forsker Hedvig Marie Egeland Nordeng / gjest Selda Ekiz. Nordeng er professor ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. Hun har forsket på trygg medisinbruk hos gravide og ammende i over 20 år, og har bidratt til å utvikle en rekke nasjonale retningslinjer.

«Svanger» – samtaler mellom forskere og kjente gjester

Norske Kvinners Sanitetsforening sto i 1914 for opprettelse av helsestasjonene i Norge. I 1970 overtok det offentlige ansvaret for oppfølging og utvikling av tilbudet for svangerskap og barseltid. Vi vil markere vår historie ved å feire kvinner som føder i 2021. Norske Kvinners Sanitetsforening tror at veien til likestilling i 2021 handler om å utvikle kunnskap om kvinnehelse. Vi forvalter årlig 25 millioner kroner til forskning på kvinners helse. Nå lanserer vi «Svanger» - en serie videosamtaler der den siste forskningen om svangerskap og barsel vil bli presentert på en lettfattelig måte. Videosamtalene vil bli liggende tilgjengelig på internett og kan lastes ned gratis. Forskerne vil i hver episode samtale med en kjent gjest, slik som Selda Ekiz, Silje Norendal, Harald Eia og Sandra Lyng. Slik vil vi gjøre forskningen tilgjengelig og interessant for vordende og nybakte foreldre.

Helseoversikt og N.K.S jobber sammen mot vårt felles mål om likeverdige helsetjenester

Helseoversikt og N.K.S. jobber for tiden sammen i prosjektet Flerkulturell Helseoversikt. Prosjektet skal videreutvikle og gjøre vår app Helseoversikt tilgjengelig og tilrettelagt for arabisk- og somalitalende gravide og foreldre. N.K.S. er en viktig og naturlig samarbeidspartner for å lyktes i dette prosjektet. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.