Norske helsestasjoner blir digitale under pandemien
Pandemien preger hverdagen, det er fortsatt uforutsigbare tider vi er inne i. Parallelt med Covid-19, skal gravide og foreldre ha tilgang på viktig og riktig informasjon for å kunne ta gode helsevalg for seg og sine. Hva gjør en når en må avlyse fødselsforberedende kurs på helsestasjonen? Hvordan sikre at den gravide får med seg tilbudet på helsestasjonen?
Jo, stadig flere kommuner tar i bruk og ser nytten av alt Helseoversikt tilbyr. Pr. i dag er det 73 kommuner som er registrert som Helseoversikt-kommune, og det kommer stadig flere til. Disse kommune kan tilby sine innbyggere oppdaterte helseråd samlet på ett sted og de kan synliggjøre tjenestetilbudet sitt. Det tar bare sekunder å bli en Helseoversikt-kommune, så til tross for krevende dager i en pandemi, er det minimal innsats for store gevinster. Her kan en lese mer, og registrere seg for Helseoversikt Gratis.
Noen tar det et steg videre. Mange kommuner har de siste ukene registrert seg for Helseoversikt Basis. Dette er kommuner som vil høste enda flere gevinster. Da gir vi blant annet tilgang til en banebrytende portal hvor kommunen kan se statistikk over hva innbyggerne er opptatt av, bruke vår nyskapende konsultasjonsguide og administrere innhold fra kommunen som de kan nå direkte ut mobilen til innbyggerne med. Er du interessert i å vite mer om Helseoversikt Basis, trykk her.
Fysisk og digital helsetjeneste hånd i hånd
Vi har tidligere skrevet om hvordan Helseoversikt jobber med å oppnå det perfekte samspillet mellom digital og fysisk helsetjeneste. Lykkes man med å optimalisere denne ligningen, så får en de største gevinstene. Det vil gi bedre folkehelse gjennom økt helsekompetanse, mer fornøyde brukere/innbyggere og reduserte kostnader ved eksempelvis å kunne jobbe smartere på helsestasjonen.
Generelt, ser vi at det et stort potensial til å bruke digitalisering til å fornye og forenkle svangerskapsomsorgen og helsestasjonstjenesten over hele Norge. Ved å nyttiggjøre seg digitale verktøy på en riktig og klok måte, så vil en kunne jobbe smartere og effektivisere, samtidig som innbyggerne får et bedre tjenestetilbud. Mulighetsrommet er gedigent på helsestasjoner, legekontorer og sykehus som møter gravide med partner, og småbarnsforeldre.
Digitalisering må ta hensyn til lokale forhold
Graden av digitale behov vil også kunne være forskjellig fra hvor i Norge en befinner seg. Steder hvor det eksempelvis er stor avstand til helsestasjon, legekontor eller sykehus vil en måtte kunne bruke digitale verktøy på andre måter. Ressursknapphet kan være et annet argument. Resultatet er dermed ikke sagt at helsetjenesten blir dårligere, bare at en bruker andre virkemidler. Det kan være at en tilbyr mer videokonsultasjoner eller flere digitale kurs. Ligningen må kunne tilpasses lokale forhold, og vi har masse nyttige erfaringer vi gjerne deler med dere i kommunene.
Bruk av digitale verktøy vil også kunne være preget av en pandemi som vi er i nå. Kommunene må raskt kunne tilby en større del av tjenestetilbudet digitalt når smittetrykket øker som de siste ukene. Da er det en stor fordel å kjenne til alle de mulighetene Helseoversikt gir, og som kan brukes umiddelbart ut mot innbyggerne når den fysiske delen av ligningen blir vanskeligere for en periode.
Vi er glad for at vi kan være med å utgjøre en forskjell for gravide og småbarnsforeldre i hele Norge, og samtidig gi store gevinster til kommunene uten at de må sette i gang eller vente på kostbare prosjekter. Helseoversikt er allerede blant innbyggerne i alle kommuner, så det er bare å bestemme seg for om en vil tilby enklere og tryggere innbyggertjenester.
Se hvordan Helseoversikt hjelper norske kommuner i denne videoen (1m 30sek og best med lyd):